Коротка історія DeFi 2015-2020

Коротка історія DeFi 2015-2020


Коротка історія DeFi 2015-2020Децентралізовані фінанси , які часто називають DeFi, — це рух у сфері криптовалют і блокчейнів, який може бути важко точно визначити. Це одночасно широкомасштабне бачення нового способу проведення фінансових операцій — без посередників, центральних органів влади та виключно в одноранговій модальності — а також загальний термін для десятків некастодіальних фінансових продуктів і служби, відомі як протоколи.

DeFi нерозривно пов’язаний із зростанням криптовалют, але справа не лише в криптовалютах. Нижче ми ближче розглянемо історію DeFi і те, як він опинився там, де він є сьогодні.

2015: Запуск Ethereum

Так, можна вказати на запуск Bitcoin у 2009 році як на початок руху DeFi. Це правда, оскільки біткойн був відповідальним за розвиток криптовалют у ширшому плані як галузі. Біткойн популяризував ідею децентралізованих токенів і супутніх послуг, таких як біржі. Однак екосистема біткойн не створена для підтримки протоколів DeFi. Натомість вони покладаються на Ethereum (який, звісно, ​​також був зобов’язаний біткойну своїм існуванням).

Однією з ключових розробок Ethereum стало використання смарт-контрактів, які дозволяють розробникам створювати широкий спектр децентралізованих програм, у тому числі пов’язаних з DeFi. На сьогоднішній день більшість протоколів DeFi існує в екосистемі Ethereum.

Примітно, що концепції деяких найвідоміших протоколів DeFi, таких як MakerDAO, передували запуску Ethereum. Maker — це протокол кредитування, який дозволяє користувачам миттєво позичати криптовалюти або заробляти відсотки від позичання криптотокенів, а також надає власний стейблкоїн. Maker був створений у 2014 році, але офіційно запущений у 2017 році.


Коротка історія DeFi 2015-2020

2017: MakerDAO і децентралізовані біржі

Окрім MakerDAO, у 2017 році було запущено низку інших популярних протоколів DeFi. Серед них були деякі з найперших децентралізованих бірж , автоматизованих маркет-мейкерів, які використовують пули ліквідності, щоб надати користувачам доступ до торгів з будь-яким токеном ERC-20.

EtherDelta була однією з перших децентралізованих бірж і піонером, який дозволив трейдерам обмінювати токени без використання централізованого органу. Він залишався дуже популярним під час початкових пропозицій монет у 2017 році та пізніше, але зіткнувся з труднощами, коли його було зламано в 2017 році та коли SEC висунула звинувачення його засновнику в 2018 році.


Коротка історія DeFi 2015-2020

Що таке MakerDAO?

2017: ICO

Говорячи про ICO, ці пропозиції зросли в популярності в 2017 році і є ще одним кроком у розвитку DeFi. ICO дозволяють неінституційним організаціям і навіть окремим особам брати участь у фінансуванні нового фінансового проекту. У цьому сенсі вони є хрестоматійним прикладом цілей DeFi. Знову ж таки, Ethereum був ключовим для запуску багатьох ICO, оскільки нові проекти токенів зазвичай обмінювали свої криптовалютні пропозиції на ETH. Однак, як і у випадку з багатьма популярними та прибутковими підприємствами у сфері криптовалют, ICO швидко почали залучати поганих акторів та інших, які шукали швидкої зарплати, не надаючи багато корисних токенів чи розробок.

Тим не менш, ера ICO призвела до запуску деяких протоколів DeFi, які залишаються популярними досі, включаючи систему кредитування та запозичення Aave та однорангову мережу обміну активами 0x.

2017 рік і далі: перехід до об’єднаних фондів

У той самий час, коли почалося захоплення ICO, розробники протоколів почали адаптувати одноранговий фокус руху DeFi до того, щоб більше покладатися на об’єднані кошти. Це можна розглядати як підхід «від користувача до контракту», оскільки користувачі більше не будуть напряму взаємодіяти з іншими користувачами, а скоріше самі залучатимуться до смарт-контрактів.

Одним із найпопулярніших протоколів для використання цього підходу був Uniswap, який був запущений у 2018 році. Він використовує пули ліквідності та автоматизованих маркет-мейкерів, щоб полегшити обмін будь-яким токеном ERC-20 і запропонувати користувачам заохочувальну винагороду, додавши ліквідність на ринок для ці жетони. Сьогодні Uniswap залишається одним із основних протоколів DeFi.


Коротка історія DeFi 2015-2020

Що таке пули ліквідності? Кошти, які забезпечують роботу DeFi

Compound був ще одним протоколом, який з’явився в 2018 році і допоміг створити простір протоколу кредитування. Однак можна стверджувати, що Compound став найвпливовішим для ширшого руху DeFi лише у 2020 році, як ми побачимо нижче.

2020: Крах ринку

На початку пандемії COVID у березні 2020 року ціна ETH обвалилася, впавши приблизно на третину всього за день. Різка волатильність цін призвела до швидкого зростання плати за газ і ліквідації, що, у свою чергу, призвело до дефіциту Maker. У відповідь виробник створив і виставив на аукціон додаткові нативні токени.

2020: Швидке зростання

Пізніше у 2020 році низка факторів призвела до швидкого зростання простору DeFi. По-перше, Compound запустив токени COMP у середині року, надаючи додатковий стимул для користувачів позичати та позичати через цю систему та сприяючи впровадженню суперечливої, але популярної практики yield farming, за якої користувачі швидко позичають та позичають різні токени, намагаючись досягти найкращих врожаїв.

COMP також дозволив користувачам брати участь в управлінні протоколом Compound, ще більше децентралізувавши повноваження та надихнувши багато наступних протоколів прийняти подібні правила.

Серед інших важливих подій для DeFi у 2020 році – поява Yearn, який перемикається між різними протоколами кредитування DeFi для отримання прибутку, і SushiSwap, який намагається отримати ліквідність за допомогою інших протоколів , стимулюючи постачальників ліквідності за допомогою власних токенів.

Після 2020: підйом і падіння

З 2020 року продовжували запускати нові протоколи, і інтерес до простору DeFi зростав і падав разом із більшою криптоіндустрією. Все більше і більше протоколів DeFi запускаються на блокчейнах, не пов’язаних з Ethereum, намагаючись скористатися перевагами вдосконалень, які були внесені до існуючого формату смарт-контрактів. Хоча ще невідомо, наскільки успішним буде DeFi, інтерес до цього руху стрімко зріс лише за кілька років.



Більше схожих статей на тему:
Крипто новини 2024

NEWS TODAY
© HADCOINS.com 2024